Här kan du se årets talare på Future & Welfare 2022 och läsa programmet längre ned på sidan.
Future & Welfare samlar talare från Sverige och utomlands som alla har ett unikt perspektiv på svensk välfärd och framtidsutmaningar. Observera att talarlistan är preliminär och uppdateras löpande.
OBS: även om konferensen är uppskjuten tillsvidare, följer dessa talare och programpunkter med till nästa gång!
Programmet är preliminärt och uppdateras löpande med fler talare och pass.
Har du en ”önsketalare” som du saknar i programmet? Hör av dig till oss!
Roko Kursar, vice ordförande i Malmö stads kommunstyrelse
Roko kickar igång konferensen med perspektiv från hans erfarenhet som politiker.
Per Naroskin, psykolog, radiopersonlighet och författare
Ny teknik är en utmärkt utsiktspunkt för att förstå hur olika vi människor förhåller oss till förändringar och nymodigheter. Några vill alltid vara först med det nya medan andra surt bromsar och protesterar. Per Naroskin presenterar oväntade infallsvinklar på våra olika sätt att reagera. Med mycket humor och värme reflekterar han kring teknikens möjligheter och begränsningar och om hur det nya medarbetarskapet ser ut.
Gunnar Wetterberg, historiker, samhällsdebattör, tv-personlighet och diplomat
I samband med corona blev det skottpengar på kommuner på en del stora ledarsidor. Förstatliga skolan, sjukvården äldreomsorgen, ha samma kommunalskatt i hela landet. Gunnar Wetterberg funderar över debatten, berättar om kommunernas rötter – de hör till det svenskaste som finns – och varför de kan vara rätt bra att ha – men också vad som borde förändras.
Emelie Värja, Forsknings- och utbildningsansvarig, Kommuninvest i Sverige
Ekonomin för kommuner och regioner är starkare än på länge, med rekordresultat 2020 och starka resultat även 2021. Nya befolkningsprognoser tyder på att vi kommer se fler kommuner krympa framöver. Antal barn prognostiseras att minska samtidigt som personer över 80 år beräknas öka med 50 procent kommande 10 år. Vilka råd ger Välfärdsekonomerna? Vilka är kommunsektorns utmaningar? Hur ser kommunsektorns ekonomiska framtid ut?
Bo Dahlbom, IT-professor och rådgivare till Regeringen i IT-politiska frågor
Kraven på välfärden bara ökar. Kan AI hjälpa oss att leverera all den vård, utbildning och omsorg som medborgarna begär utan att bränna ut medarbetarna? Eller är AI bara ännu en hype som ger oss fler arbetsuppgifter, ökar komplexiteten och ger oss mindre tid för medborgarna?
Henrik Eriksson, professor i kvalitets-och verksamhetsutveckling
Hur lyckas de bästa verksamheterna ha nöjda kunder, nöjda medarbetare, och samtidigt nå fantastiska resultat? Ett antal principer och arbetssätt visar sig ligga bakom riktigt framgångsrika verksamheter, oavsett typ av verksamhet. Henriks föreläsning belyser fem principer som Sveriges bästa verksamheter använder och som förklarar deras framgång. Principer att inspireras av, det vill säga!
Fredrik Tamm, grundare av bl.a. DoubleCheck och Public Insight
Public Insights modell och verktyg innebär ett paradigmskifte för offentliga upphandlingar. Större nytta för upphandlarna, bättre transparens, mindre av dubbelarbete och mer utbyte mellan kommuner i hela landet! Men också bättre chanser för anbudsgivarna, vilket ger fler kvalitativa anbud. Digitaliseringen möjliggör ett helt nytt sätt att arbeta med upphandlingar än förut. Snart får du veta hur!
Aurora Øvereng, expert, IVL Svenska Miljöinstitutet
En fullständig omställning av grundläggande industriprocesser och samhällsstrukturer måste till för att lyckas, och kommunerna är viktiga medspelare. Vilka tekniska, ekonomiska och politiska utmaningar kommer finnas längs vägen och hur hanterar vi dem? Vilka möjligheter och hinder finns för kommunerna vid t.ex byggnation?
Balqis Lamis Khattab, grundare och verksamhetsledare för Möllans Basement
På mötesplatsen Möllans Basement får ungdomar hjälp att skriva cv:n och hitta sysselsättning genom olika kontaktvägar. Det är lite som en fritidsgård, med målet att stötta ungdomar som vill ut i arbetslivet men saknar resurserna för att ta sig dit själv. Grundaren Balqis Lamis Khattab berättar mer om hur Möllans Basement och liknande initiativ kan förbättra stadsbilden och levnadsvillkoren för människorna som bor i staden.
Rundabordssamtal om de hetaste frågorna på konferensen.
Vi avslutar dag 1 med gemensam middag, inklusive underhållning och överraskningar.
Eva Klang Vänerklint, förvaltningschef för vård & omsorg, Mölndals stad
Annika Stedner, förvaltningschef för kultur & fritid, Mölndals stad
Mölndals äldreomsorg tar sig an sitt uppdrag med en storsatsning på folkhälsan. Samarbetet mellan kultur-& fritidsförvaltningen och vård-& omsorgsförvaltningen förbättrar de äldres hälsa och minskar deras känsla av ensamhet, samtidigt som kostnaderna för hemtjänst och äldreboende krymper. Hör de ansvariga förvaltningscheferna berätta mer om det framgångsrika samarbetet!
Tien Yun Yang, medicine doktor och masterstudent
Vincent Yao, Taiwans ambassadör i Sverige
Mer info om programpunkten kommer inom kort.
Marco Espinheira, ledare för framtidsfrågor, Cascais (Portugal)
I den portugisiska kuststaden Cascais har man tagit medborgarnas engagemang till en ny nivå med ”City points”, ett system där folk tjänar på att göra goda gärningar som att adoptera ett hemlöst djur, donera böcker och plocka upp skräp. Nu ska man ta detta ett steg längre och utveckla den lokala valutan ”Cashcais”, samtidigt som man också förbättrar livsvillkoren för invånarna på andra plan såsom sjukvård och läkarkontakt.
Morten Hyllegaard, partner på utvecklingsbyrån BETA, Danmark.
Välfärden ska inte vara en tjänst från kommunen utan något vi skapar tillsammans i lokalsamhället. Morten varnar för ett tänk där kommunen i första hand ses som en serviceproducent (butik) där kommuninvånarna i egenskap av skattebetalare (kunder) har rätt att köpa vad som helst. Han ger inspirerande exempel från Danmark och andra länder, och tar upp toppchefernas betydelse och roll för innovation. Dessutom ger han perspektiv på vad som krävs för att utveckla den svenska välfärdssektorn.
Anders Borg, f.d. finansminister
Hur påverkas en bransch, kommun eller region av de snabba förändringar vi ser? Och vad betyder Covid-19 för ekonomin och politiken, nu och längre fram? Anders Borg berör de dagsaktuella frågorna utifrån sin rika erfarenhet av finansmarknaden.
F.d. finansminister, ekonomisk rådgivare m.m.
Anders Borg har varit Sveriges finansminister och har fortsatt sin karriär som rådgivare i stora internationella sammanhang med uppdrag i bl.a. bankvärlden. Han uppskattas som föreläsare om hur världsekonomin, den tekniska förändringen och globaliseringen påverkar människor, företag, sektorer och länder.
Förvaltningschef för vård & omsorg, Mölndals stad
Eva Klang Vänerklint har många års erfarenhet av chef- och ledarskap på alla nivåer inom vård och omsorg, med en unik förmåga att entusiasmera och stödja sina medarbetare. Särskilt brinner Eva för det förebyggande arbetet inom vård och omsorg, och med brukaren i centrum driver hon utveckling inom digitalisering, e-hälsa, och innovativa arbetssätt. Evas ledarskap är synonymt med empowerment och genom tillitsbaserat ledarskap tar hon vara på de goda idéerna och krafterna hos sina 1600 medarbetare, och klarar den framtida välfärden på ett hållbart sätt.
Förvaltningschef för kultur & fritid, Mölndals stad
Annika Stedner har jobbat i 20 år med att lyfta fram den kommunala kulturens, idrottens och fritidens förbyggande och främjande roll för hållbar samhällsutveckling. När samhället står inför utmaningar blir det än viktigare att visa på de effekter kulturen, idrotten och fritiden har för stärkt demokrati, meningsfull fritid, livslång hälsa, livslångt lärande och sociala sammanhang.
Expert, IVL Svenska Miljöinstitutet
Mer info om Aurora Øvereng kommer inom kort.
Grundare och verksamhetsledare för Möllans Basement, Malmö
Eldsjälen Balqis Lamis Khattab är född och uppvuxen i Malmö och är nu aktiv i en mängd initiativ som gör staden till en bättre plats att bo, särskilt för ungdomar i riskzonen för kriminalitet och utanförskap. Genom sitt engagemang har hon bl.a. hittat sysselsättning för över 300 ungdomar och därigenom hjälpt dem att lämna den kriminella banan. För detta har hon fått flera utmärkelser såsom Årets Eldsjäl, Engagemang Malmö och Skånes mest företagsamma människa.
IT-professor
Bo Dahlbom är IT-professor vid Göteborgs universitet, Ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och rådgivare till Regeringen i IT-politiska frågor. Han är känd och uppskattad som debattör och talare i ämnet digitalisering.
Forsknings- och utbildningschef, Kommuninvest i Sverige
Emelie Värja är forsknings- och utbildningschef på Kommuninvest. Hon brinner för välfärdsfrågor, effektivt resursutnyttjande, likvärdiga förutsättningar och långsiktig ekonomisk hållbarhet. Hon är även doktor i nationalekonomi och blev vald till årets kommunalekonom 2020.
Affärsmakare, grundare av bl.a. DoubleCheck och Public Insight
Fredrik Tamm har sedan början av 2000-talet aktivt arbetat för sundare affärer på den offentliga marknaden. Han har bidragit till att synliggöra offentlig marknads affärsvärden genom den nationella insamlingen av offentlig sektors inköpsvärden. Med grund i den egenutvecklade definitionsmodellen över hur den offentliga marknaden fungerar erbjuder hans bolag stöd i att förstå och utveckla den offentliga marknaden. Oavsett om det handlar om leverantörer eller köpare.
Historiker, författare, ledamot i Sveriges Radios styrelse, m.m.
Gunnar Wetterberg är historiker, samhällsdebattör, tv-kändis och diplomat med hela världen som arbetsfält. Du känner förmodligen igen honom från Fråga Lund och från debatten om Covid-19.
Professor i kvalitets-och verksamhetsutveckling
Henrik Eriksson professor i kvalitets-och verksamhetsutveckling på Chalmers Tekniska Högskola och har i 20 år bedrivit forskning om hur man får hög kvalitet och bra resultat i en verksamhet. Han har studerat vad som kännetecknar verksamheter som är framgångsrika och som lyckas åstadkomma bra resultat över tid. I boken ”Sveriges bästa verksamheter” har han populärvetenskapligt beskrivit dessa framgångsrika organisationer.
Ledare för framtidsfrågor, Cascais (Portugal)
Marco Espinheira är sedan år 2014 ledare för framtidsfrågor i den portugisiska staden Cascais. Han ansvarar för kommunikation, innovation, informationsteknologi, kultur och arv, medborgarskap, strategisk planering och smart stadsplanering.
Partner på utvecklingsbyrån BETA
Morten Hyllegaard är partner på BETA i Danmark, en byrå som arbetar med välfärdsledning och välfärdsutveckling. Han är van föreläsare som har rest runt i hela Skandinavien för att hjälpa organisationer och kommuner att utvecklas åt rätt håll.
Psykolog, radiopersonlighet och författare
Per Naroskin är psykolog och psykoterapeut. Förutom sin kliniska verksamhet har Per skrivit flera böcker och pjäser och medverkar i flera tidningar. Mest känd är han kanske som en av spanarna i radioprogrammet med samma namn i P1. I höstas kom han tillsammans med Göran Everdahl ut med boken Leenden: en fälthandbok.
Vice ordförande i Malmö stads kommunstyrelse
Roko Kursar (L) är vice ordförande i Malmö stads kommunstyrelse. Han har ansvar för LSS och funktionsstöd, är ordförande i funktionsstödsnämnden och i Malmö stads råd för funktionshinderfrågor.
Medicine doktor och mastersstudent, Karolinska Institutet
Mer information om Tien Yun Yang kommer inom kort.
Taiwans ambassadör i Sverige
Mer information om Vincent Yao kommer inom kort.
Future & Welfare 2022 är uppskjutet tills vi känner att vi kan anordna konferensen utan risk för corona. Här kan du lägga en intresseanmälan för att delta, så kontaktar vi dig när vi har bestämt det nya datumet!
Intresseanmälan är inte bindande.